Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Caroline
Administrator
Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Czw 18:33, 05 Sie 2010 Temat postu: Karkówka z rękawa do pieczenia. |
|
|
Witajcie!
Oto mojego pomysłu przepis.
Niezbędne narzędzia pracy:
Rękaw do pieczenia
Nóż
Deseczka do krojenia
Miska
Wyciskacz do czosnku
Piekarnik
Składniki na porcję dla około 2 osób:
1 czerwona papryka
1-2 cebule zwykłe
1-2 ząbki czosnku
Przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, pietruszka, sól, pieprz, curry, przyprawa do karkówki.
0,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
2 torebki ryżu basmati (można zastąpić ziemniekami)
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę pokroić na małe kawałeczki (żeby podczas jedzenia nie trzeba było kroić).
Wycisnąć ząbki czosnku do mięska.
Przyprawić wg uznania ww. przyprawami i dokładnie wymieszać, aby mięsko było równomiernie przyprawione.
Pokroić paprykę w kosteczkę, zaś cebulę w piórka.
Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, wsadzić do rękawa do pieczenia.
Jeśli wolimy ziemniaczki to musimy je obrać, pokroić drobno i wrzucić do rękawa lekko osolone wraz z mięskiem i wymieszać z nim.
Jeśli preferujemy ryż to gotujemy go oddzielnie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rękaw do pieczenia wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie przykrywamy) i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na około 50 min.
Gorąco polecam też przyprawę w kostkach knorr- bazylię. Dwie kostki skruszyć i też doprawić tym mięsko.
Życzę smacznego!
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
janina kolacz
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pią 20:08, 10 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
carolcia gdzie kupić w niemczech rękaw do pieczenia?i jak to się nazywa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szczesciara
Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pią 20:46, 10 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
jest w rewe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Illa
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Olsztyn/Mannheim (Brühl)
|
Wysłany: Pią 22:34, 10 Wrz 2010 Temat postu: Rekaw do pieczenia - Brat-Schlauch |
|
|
janina kolacz napisał: | carolcia gdzie kupić w niemczech rękaw do pieczenia?i jak to się nazywa | .
Brat-Schlauch: Carlcia kupila w Edece, lezy gdzie papiery do pieczenia, folie aluminiowe do pakowania. Nie pamietam ile kosztuje.
Dobra rzecz piekarnik sie nie brudzi i nie ma zmywania brytwanek, blach. Idzie do kosza i juz.
Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
janina kolacz
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Nie 19:57, 12 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
dzięki za info muszę kupić nasępnym razem Uwielbiam karkówkę na zimno.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|