Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Caroline
Administrator
Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pią 20:01, 29 Lip 2011 Temat postu: Jabłecznik |
|
|
Dziewczyny,
błagam, podajcie mi jakiś sprawdzony przepis na jabłecznik, który nie jest za suchy. I proszę, podajcie mi info jakie jabłuszka są najlepsze do jabłecznika (odmiana).
Muszę coś wreszcie upiec- a w ciastach się nie specjalizuję....
Mam ochotę zrobić taki domowy jabłecznik a nie kupowany w sklepie- nie cierpię, w dodatku dodają od diabła na wierzch cukru pudru... Bleee. Będę w siódmym niebie jak dostanę przepis na jabłecznik z kruszonką... Mniam...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
janina kolacz
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Sob 10:51, 30 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
4jajka,4sklanki maki ,kostka masla/margaryny,szklanka cukru pudru/niepelna/,proszek do pieczenia,cukier waniliowy 1kg jablek. Wszystkie sypkie skladniki wymieszac na stolnicy dodac jajka i posiekane maso zamieszac nozem i szybko zagniesc rekami.Uformowac kulke 1/3kulki wlozyc do zamrazalnika.reszta do lodowki/mozna obie czesci.Jablka obrac i zetrzec na tarce/najlepsze szare renety.mozna nadmiar soku odlac. wyjac 2/3ciasta i rozwakowac ulozyc na blaszce odwinac brzegi wysoko nalozyc jablka/jak nie odcisniete posypac spod bulka tarta/ 1/3 ciasta zetrzec na tarce/posypka/do jablek mozna dodac cynamon/jak kto lubi/ Ciasto wykorzystuje tez jako podklad do ciasta liwkowego.Zamiast posypki mozesz1/3 rozwalkowac i pociac w cienkie paski.ulozyc tak aby na wierzchu wygladalp jak kratka/ Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
janina kolacz
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Nie 14:42, 31 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
dzisisj zrobiam ten placek z dodatkiem musu jabkowego nawet lepszy jak zwyky,To takie moje eksperymenty cukiernicze.Najwiecej lubie eksperymentowac na salatkach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Caroline
Administrator
Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 16:22, 31 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Ci bardzo za przepis! Przy najbliższej okazji postaram się wypróbować przepis. Zastanawiam się, czy z gruszkami będzie dobre.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
janina kolacz
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Pon 10:03, 01 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
kiedys robiam smakowal tez troche inaczej ale gruszki maja ten specyficzny smak.Ten placek najlepiej smakuje na drugi dzien jak ciasto nawilgnie.Ja robie wieczorkiem i rano jest super.Tak czy siak znika szybko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Haushaltshilfe
Dołączył: 12 Sie 2010
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: aus Polen
|
Wysłany: Pon 12:13, 01 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Witam,
ja robie podobne ciasto do jablecznika jak Janina, i to ciasto baza stosuje z innymi owocami, tym ze do jablek daje nie bulke tarta tylko dwie lyzki budyniu wanilowego(sypki), a i wersja ze sliwkami tez jest przepyszna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|