Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Caroline
Administrator
Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Nie 15:55, 26 Wrz 2010 Temat postu: Bitki w sosie z ziemniaczkami |
|
|
Składniki:
0,5 kg szynki albo karkówki chudziutkiej (karkówka lepsza)
2 cebule cukrowe
1 duża papryka czerwona
Mąka (ja używam tortowej)
sól
pieprz
liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2-3 kostki pieczeniowe (lub 2 bulionetki pieczeniowe knorr)
Przyprawa do kurczaka knorr
3 ząbki czosnku
Nać pietruszki
Ziemniaki
Olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na kotlety na grubość małego palca i tłuczemy tłuczkiem.
Doprawiamy odrobiną soli. Przyprawiamy pieprzem z jednej strony a z drugiej przyprawą do kurczaka.
Przyprawione kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron.
Rozpuszczamy w garnku z wodą bulionetki (bądź kostki pieczeniowe).
Wsadzamy do garnka z bulionem usmażone kotlety. W razie potrzeby dolać wody, aby kotlety były zakryte i gotujemy na jak najmniejszym ogniu.
Dodajemy liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Czosnek obieramy i wyciskamy na prasce, bądź kroimy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do sosu.
Kroimy paprykę w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, w między czasie kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do papryki na patelni.
Paprykę z cebulą dusimy do miękkości z niewielką ilością soli.
W między czasie kroimy pietruszkę na drobno (ilość pietruszki wg. uznania- jak skroiłam całą nać to było zbyt pietruszkowe).
Usmażoną cebulę i paprykę wrzucamy do garnka z kotletami w bulionie, pietruszkę też i dokładnie mieszamy.
Wszystko dusimy pod przykryciem około godzinki mieszając od czasu do czasu (koniecznie na małym ogniu).
Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy dowolnie wybranymi przyprawami.
W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy.
Jeśli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie (łyżka mąki powinna wystarczyć).
Danie można podawać z ogórkiem kiszonym. Pycha.
Mi właśnie mięsko się dusi i już ślinka mi cieknie...
Można urozmaicić bitki pieczarkami pokrojonymi w plasterki i usmażonymi na maśle z odrobiną soli aż woda odparuje i odrobinkę się przyrumienią (ale nie dodajemy tego do sosu w garnku- dodajemy prosto na talerz na sosik). Pieczarki można rozmieszać z łyżką naszej polskiej gęstej śmietany 18%.
Ja mam taki problem z bitkami, że sosu mi zostaje na następny dzień- może ktoś ma pomysł jak ten sos (już nie ma mięska) wykorzystać? Co można zrobić do tego sosu?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Złośnica
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Centralnie w Centrum :)
|
Wysłany: Nie 19:38, 26 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
A ja Wam kobietki zaproponuje cosik szybkiego kalorycznego i pychosikowego
Makaronik wstążki (nie ten cieniuchny) gotujemy aldente
Na patelunie wrzucamy pomidorki z puszki dziabiemy coby duze nie były , mozna tez dodac jeden swiezy w grube ksiezyce ( na masełku to wsio robimy) o nich dodajemy przecisniety czosnek 3 ząbki min sol i pieprz do smaku + troszke oregano i bazylii - moze byc z firmy np prymat. Do tego jak juz sie Nam pomidorasy ciutke rozpindolą dodajemy serek mascarpone - opakowanie , zmniejszamy ogien tak by powoli Nam sie serek rozmieszal z pomidorasami a jak juz bedzie gotowy dodajemy tak na oczko i do smaku ketchupu (najlepiej kotlina) smakujemy czy wszyscho gra i buczy i wrzucamy do tego Nasz ugotowany juz nie przedzedzony makaronias . Pychota jak ktos lubi pasty Polecam i smacznego zycze :**
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
janina kolacz
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Nie 21:28, 26 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
karolinka zrób kopytka albo kluski śląskie z tym sosikiem będa też smakowały/kopytka z gotowanych ziemniaków/ i suróweczka z białej kapusty:kapustę zetrzeć na tarce kapuścianej1/3 główki dobac startą drobno marchewkę ,-ogórek/zielony,kiszony. i porastartego na tarce jabłkowej człość posolić skropić olejem dodać pieprzu ew.majonezu kieleckiego/łyżkę/natka z pietruszki pycha/dobra przy diecie/ Bazą jest kapusta biała kombinacje można robić różne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Caroline
Administrator
Dołączył: 05 Sie 2010
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pią 12:10, 05 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Ja z własnego doświadczenia uważam za najlepszy majonez kętrzyński- nie wiem czy jest sprzedawany w całej Polsce, u mnie można dostać bez problemu- ale Kętrzyn jest ok 80 km ode mnie. A z ketchupów najlepszy i najsmaczniejszy jest dla mnie Włocławek (ten klasyczny).
Inna prostsza wersja bitek:
Usmażone kotlety wrzucamy do garnka z rozpuszczonymi kostkami pieczeniowymi knorr, dodajemy uduszoną cebulkę, dość sporo, oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Najlepsze są z ziemniakami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|